FILME MORAŠ IMETI RAD

KODAK THEATRE

Kodak_Theatre.jpg

Kodak Theatre, dom oskarjev, je del velikega zabaviščnega, trgovskega in hotelskega kompleksa Hollywood & Highland Center, ki se rasteza na skoraj 36 tisoč kvadratnih metrih. Del tega kompleksa je med drugim znani Grauman’s Chinese Theatre, nekoč pa je bil tu tudi znameniti Hollywood Hotel. Center stoji na križišču dveh najbolj obiskanih ulic v Los Angelesu – Hollywood Boulevard in Highland Avenue, kjer poteka tudi znameniti pločnik slavnih (Walk of Fame).

Kodak Theatre je bil osnovan in zgrajen posebej za podelitve oskarjev, ki niso imele stalnega doma ampak so se letno selile med različnimi lokacijami. Čeprav je bil zgrajen posebej za to priložnost pa ni v lasti ameriške filmske akademije ampak je ta le najemnica gledališče za noč oskarjev. Gledališče zgrajeno za 94 milijonov dolarjev je v lasti CIM Group, s 75 milijoni dolarjev pa ga je sponzoriralo podjetje Kodak in tako dobilo pravico, da ta nosi njegovo ime. Zasnovalo ga je podjetje Rockwell Group, ki je med izdelavo načrtov računalo na spektakularen videz in velike tehnološke potrebe, ki jih zahtevajo neposredni tv prenosi.

Odprli so ga 9. novembra 2001, prva podelitev, ki je potekala tu pa je bila 74. po vrsti (24. marca 2002). Sprejme lahko 3400 gostov kar sicer ni veliko, vendar pa vstopnice niso v prodaji in se gala prireditve poleg nominirancev in podeljevalcev lahko udeleži le peščica najvplivnejših osebnosti iz sveta filma, ki dobi povabilo akademije.

V preddverju je stopnišče, ki ga v dveh nadstropjih obdajajo stebri, na katerih so naslovi vseh dosedanjih najboljših filmov. Celotno avlo sestavlja pet nadstropij, ki jih povezuje centralno stopnišče z ograjo iz češnjevega lesa, zaključuje pa ga ovalna srebrna kupola. Na stenah je v štirih nadstropjih izobešenih 26 portretov slavnih dobitnikov oskarjev kot so Grace Kelly, Jack Nicholson, Marlon Brando, Halle Berry in Julia Roberts. Ena od soban v gledališču je poimenovana po ustanovitelju družbe Kodak in izumitelj fotografskega traku, Georgeu Estemanu. V njej je razstavljen eden od osmih oskarjev, ki jih je podjetje Kodak dobilo za tehnični prispevek k filmski industriji.

Sama dvorana, ki sprejme 3400 oseb je »okronana« s srebrnikasto tiaro, pozornost vzbujajočo ovalno strukturo, ki hkrati podpira in zakriva ogromen strop premrežen z reflektorji. Deli te tiare se razpredajo ob steni med ložami in tako ustvarjajo mehek prehod med stropom in steno. Oder, širok 35.5 in dolg 18 metrov, je eden največjih na svetu.

Med letom se tu zvrstijo številni koncerti največjih glasbenih zvezd (Céline Dion, Christina Aguilera, Prince, idr.), pa razni broadwayski musicli, modne revije (npr. Victoria’s Secret), oglaševalske kampanje in različne druge podelitve nagrad (»dnevni« emmy-ji, finale American Idol, idr.). Sicer pa nudijo tudi pol-urne turistične oglede vse dni v tednu, razen takrat, ko potekajo priprave na kakšno prireditev.


Komentiranje ni mogoče

Komentiranje je onemogočeno.