FILME MORAŠ IMETI RAD

POGLED NAZAJ

zgodovina.JPG

PODELITVE | KATEGORIJE | ZGODOVINA
_______________________________________________________________

ZAČETKI

S pojavom zvoka je filmska industrija v 20h letih 20. stoletja začela cveteti in nastal je potreba po nagrajevanju izjemnih dosežkov. To je bil tudi eden prvih ciljev filmske akademije, ki je bila ustanovljena maja leta 1927. Še istega leta se je v hotelu Biltmore v središči Los Angelesa sestal odbor, da bi se dogovoril o načinih nagrajevanja izstopajočih dosežkov in posledično izboljšati kvaliteto v vseh panogah filmske industrije.

Prvotno je imela akademija 36 članov, ki jim je predsedoval zvezdnik nemih filmov Douglas Fairbanks, njen član pa je bil med drugimi tudi vodja studiev MGM Louis B. Mayer, kar dokazuje kako pomembna je bila ta institucija. Njena prvotna naloga sicer ni bila podeljevanje nagrad, ampak zaščita filmske umetnosti, ki ji je zaradi velikega razmaha in priljubljenosti začela groziti cenzura. Danes akademija filmskih umetnosti in znanosti združuje več kot 6000 strokovnjakov na tem področju: igralce, režiserje, scenariste, producente, montažerje, kostumografe, maskerje, tehnične mojstre in druge.
_______________________________________________________________

PRVA PODELITEV

Akademija je prve nagrade podelila 16. maja 1929. Takrat še nihče ni slutil kakšen pomen in vrednost bodo kipci s časom dosegli. Prva podelitev se je odvijala med banketom v Roosvelt hotelu z nekaj več kot 270 gosti od katerih so imeli člani akademije prost vstop, ostali pa so za karte odšteli le 5 dolarjev. Razdelili so 15 zlatih kipcev, nagrajenci pa so bili o prejemu nagrade obveščeni že februarja. Novinarjem je akademija prav tako v naprej poslala seznam dobitnikov, ki so ga objavili v večerni izdaji ob 23h. Prvi podeljeni kipec je prejel nemški igralec Emil Jannings in sicer za njegovi vlogi v filmih The Last Command and The Way of All Flesh. Ker je imel planiran povratek v Nemčijo, in se slavnostne večerje ne bi mogel udeležiti, je akademijo zaprosil, da mu kipec izroči predčasno. Tako je postal prvi dobitnik te, danes tako zaželene nagrade.
_______________________________________________________________

VSE VEČJA POPULARNOST

Zaradi velikega zanimanja javnosti je druga podelitev že imela neposredni enourni radijski prenos preko lokalne postaje v Los Angelesu. Število nagrad se je skrčilo na 7, eden za vsako kategorijo (igralec, igralka, film, režija, scenarij, kinematografija in scenografija). Nominacij, kot jih poznamo danes, takrat še ni bilo, saj jih niso javno sporočili. Večje število favoritov je bilo znano le članom akademije, ki so nato izglasovali nagrajenca, ki je bil razglašen na podelitvi.

V naslednjih letih so se začele pojavljati govorice o špekulacijah in goljufiji, zato je akademija leta 1935 najela podjetje Price Waterhous (danes znano kot PricewaterhouseCoopers), ki od takrat zanje prešteva glasove in pripravlja znamenite kuverte. Te so uvedli šele leta 1941. Do tedaj je akademija medijem že v naprej poslala izide, da so jih lahko objavili v večerni izdaji (ob 23h) na dan podelitve. Toda leta 1940 so povabljenci v večerni izdaji časopisa Los Angeles Times ob 20:45, pred podelitvijo že izvedli kdo so nagrajenci, zato se je akademija odločila za strožje varovanje teh podatkov. Danes zmagovalci veljajo za ene izmed najbolje varovanih podatkov v filmski industriji.
_______________________________________________________________

PRAVILA V PRVIH LETIH

Prvih šest let so nagrade podeljevali za obdobje dveh let. Za posamezno podelitev so bili upoštevani vsi filmi, ki so bili do 31. julija premierno prikazani v Los Angelesu. Podeljevanje nagrad filmom posnetih samo v preteklem letu so uvedli leta 1935, pravilo o tem, da film zadostuje pogojem, če je bil prikazan v Los Angelesu pa so spremenili pozneje, ko je Charlie Chaplin leta 1973 dobil oskarja za film Limelight, ki je bil posnet že leta 1952, v kina po ZDA pa je prišel šele 20 let kasneje. Danes filmi starejši od dveh let niso več upoštevani pri izboru. Datumi in časovno obdobje, ki s jih pokrivale prve podelitve so v spodnji tabeli. Zanimivo je, da so leta 1930 priredili kar dve podelitvi (aprila in novembra), leta 1933 pa podelitve ni bilo.

Prvih sedem podelitev še ni bilo nominirancev kot jih poznamo danes. Leta 1934 so v glasovnice kot predlog vnesli Bette Davis, ki kipca sicer ni dobila. To se je ponovilo naslednje leto s Paulom Munijem. Tako so pred 8. podelitvijo (leta 1936) raje razglasili uradne nominacije.

TABELA125.bmp

_______________________________________________________________

DODAJANJE NOVIH KATEGORIJ

Število kategorij je od druge podelitve počasi raslo. V dolgi zgodovini so dodajali nove, nekaj pa jih je bilo tudi ukinjenih. Danes jih je 24. Na 6. podelitvi (1934) prvič podelijo kipce za montažo, glasbeno podlago in izvirno pesem, dve leti kasneje pa še oskarja za stranski vlogi. 1939 so dodali kategorijo za posebne učinke, ki jo leta 1964 razdelijo na vizualne in zvočne učinke. 1941 uveljavljena kategorija za dokumentarni film, se dve leti kasneje razdeli na kategoriji za kratki in celovečerni dokumentarec. Leta 1947 prvič nagradijo dosežke v kostumografiji in razglasijo najboljši tujejezični film (italijanski Shoe-Shine); od takrat vsako leto podelijo posebno nagrado enemu tujemu filmu. Leta 1956 pa ustanovijo posebno kategorijo za tujejezične filme. Leta 1982 dodajo oskarja za masko. Najnovejša pa je kategorija za celovečerni animirani film (2002).
_______________________________________________________________

ČASTNE NAGRADE

Akademija je hitro ugotovila, da le redne kategorije ne bodo dovolj za počastitev vseh, ki delajo v filmski industriji. Že na prvi podelitvi so studiu Warner Bros. podelili posebno nagrado za prvi »govoreči film« film The Jazz Singer. Walt Disney je dobil posebnega oskarja za kreacijo Miki Miške. Mala Shirley Temple je dobila priznanje za njen izjemen prispevek k filmski industriji v letu 1934 itd.
(Več o posebnih nagradah si lahko kmalu preberete na tej strani)

Leta 1937 so prvič podelili spominsko nagrado Irvinga G. Thalberga. Namenjena je producentom, katerih izredna nadarjenost se odraža v kakovostnih izdelkih filmske produkcije. 1956 podelijo prvo nagrado Jeana Hersholta za humanitarne dosežke, ki jo dobijo filmski ustvarjalci dejavni tudi na humanitarnih področjih. Med prejemniki so na primer tudi Gregory Pack, Frank Sinatra, Audrey Hepburn in Elizabeth Taylor. Mladim umetnikom so nekaj let podeljevali miniaturne kipce. Vsako leto pa dobra dva tedna pred oskarji podelijo še nagrade za tehnične dosežke v filmski industriji.
(Več o vseh teh nagradah – kmalu)
_______________________________________________________________

PRIZORIŠČA

Podelitev je vsako leto pritegnila večjo pozornost javnosti. Zaradi vedno večjega števila povabljencev leta 1944 opustijo banket in prireditev iz hotelskih dvoran preselijo v gledališke. Istega leta podelitev prvič prenašajo še preko satelitskih radijskih valov, tako da jo lahko spremljajo tudi ameriški vojaki, ki se borijo v drugi svetovni vojni. Preko tv sprejemnikov je ameriška družba NBC podelitev prvič neposredno prenašala leta 1953 (od leta 1966 v barvah). Med leti 1953 in 1958 so se ceremonije odvijale na dveh prizoriščih hkrati. Preko satelitov so se namreč iz Hollywooda vklapljali v New York. Po večletnem seljenju iz ene dvorane v drugo so oskarji leta 1969 našli dom v Dorothy Chandler Pavilion v Los Angelesu in tam ostali 19 let, nato pa so se spet vsako leto selili na drugo lokacijo. Leta 2002 je akademija odprla Kodak Theatre, ki je bil zgrajen posebej za to priložnost.
_______________________________________________________________

IN OSKARJA DOBI…

Znameniti stavek “And the oscar goes to…” so uvedli šele leta 1989, ko se je kot producent prireditve poskusil Allan Carr. Prej so zmagovalca objavili preprosto “And the winner is…” Takratna podelitev je bila sicer zelo kritizirana, vendar je stavek prijel ni je vplival na naslednje podelitve, ne le oskarjev, temveč tudi drugih nagrad.
_______________________________________________________________

PRELOŽITEV PODELITVE

Ceremonijo so v njeni zgodovini preložili le trikrat. Prvič so jo leta 1938 prestavili za en teden, zaradi močnih poplav v Los Angelesu. 8. aprila 1968 so pokopali Martina Luthra Kinga, zato so iz spoštovanja do njega podelitev prestavili na 10. april. Tretjič je bila prireditev preložena s 30. na 31. marec 1981, zaradi poskusa atentata na takratnega predsednika Ronalda Reagna.
_______________________________________________________________

PODELITVE | KATEGORIJE | ZGODOVINA


Komentiranje ni mogoče

Komentiranje je onemogočeno.